14.2.2017

Keltaista hullutusta

Nyt on kuulkaas sellainen juttu, että kaiken pitäisi olla keltaista! Haluan keltaisen villamaton ja -paidan, keltaisen kynttilän pöydälle tunnelman tuojaksi, keltaisia raitoja hiuksiin, keltaisen toppatakin ja mitä vielä? En keksi. Ehkä keltainen torppa :)

Keltainenkeltainenkeltainen - eltainen -tainen - nen. Se on nyt suosikkivärini. Värillä on väliä niin kuin tiedät! Värit vaikuttavat olo- ja mielentilaan. Keltainen mielletään iloiseksi, positiiviseksi ja energisoivaksi väriksi. Se piristää ja kohottaa tunnelmaa! Keltainen on sopii luovaa ja ajatustyötä tekeville, koska väri lisää keskittymiskykyä ja aktivoi keskushermostoa. Keltaisen värin ympäröiminä kehomme vapauttaa serotoniinia, joka lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta aivoissa.

Värit ovat osa arkielämämme symboliikkaa. Värit ovat myös kulttuurisidonnaisia. Autoilijat tietävät, että keltaisissa liikennevaloissa jalka etsiytyy jarrulle. Monet keltaisen ja oranssin yhdistelmät ovat liikenteessä yhtä kuin kielto- ja rajoitusmerkit. Jos väitin, että keltainen väri on positiivinen ja iloinen väri, voi se olla jossain muualla aivan jotain muuta. Toisella puolella maapalloa, Burmassa, keltainen on surun väri. Polynesiassa se liitetään jumaluuteen ja kuninkaallisiin.

Väri on liikettä, ja jokaisella värisävyllä on oma aallonpituus. Väri on auringosta tai muusta valonlähteestä tulevaa sähkömagneettista säteilyä. Värien havaitsemiseen tarvitaan valoa, heijastava kohde ja silmä. Muistat varmaan miten koulussa valo heijastettiin prisman avulla? Seinälle heijastui värin spektri.

Museoiden näyttelymestarit kiinnittävät huomiota myös värilämpötilaan. Sen mittayksikkö on kelvin. Olet varmaankin huomannut, että vaihdettuasi hehkulampun halogeeniin valon väri muuttui lämpimästä kylmäksi? Lampun vaihdon yhteydessä värilämpötila muuttui, joka muutti myös tilan tunnelmaa. Värillä ja valolla on siis väliä! Museoiden valaistus vaikuttaa näyttelykävijän viihtyvyyteen, teoksen säilyvyyteen ja sen esillepanoon. Näyttelyn valosuunnitelma on yhtä tärkeä osa näyttelyä kuin tekstit tai esineistö. Näyttelyvalaistus viimeistelee näyttelytunnelman ja kohdevalaistuksella nostetaan esille näyttelyn harvinaisia, tärkeitä tai muuten merkityksellisiä esineitä tai tekstejä. Näyttelyvalaistuksen yksinkertainen ohjesääntö on valaise kohde, älä ympäristöä!

Mutta takaisin tärkeään teemaan eli keltaiseen :) Tällä hetkellä inspiroidun myös keltaisista taideteoksista. Kotimaisista suosikkejani ovat Raili Tangin ja Rafel Wardin maalaukset. Nanna Suden, Ulla Rantasen, Mari Rantasen ja Maaria Oikarisen teoksissa on myös sitä jotakin mistä pidän. Eikä sovi unohtaa Vincent van Goghin keltaisia auringonkukkia!

Kuvasin tänään päivänvalossa kodin keltaisia höpötyksiä, ja niistähän tulikin ihan hauska kooste. En ole kuvankäsitellyt niitä. Täytynee hankkia kotikoneelle Photoshop.

Loppuun keltainen runo :)

Symphony in Yellow

An omnibus across the bridge
Crawls like a yellow butterfly,
And, here and there, a passer-by
Shows like a little restless midge.
Big barges full of yellow hay
Are moored against the shadowy wharf,
And, like a yellow silken scarf,
The thick fog hangs along the quay.
The yellow leaves begin to fade
And flutter from the Temple elms,
And at my feet the pale green Thames
Lies like a rod of rippled jade.

- Oscar Wilde

Lähteitä
www.coloria.net/kulttuurit/terapia.htm
askelterveyteen.com/varien-psykologia/
www.maailmankuvalehti.fi/2007/6-7/pitkat/kaiken-maailman-varit

Kuvakaappaus Wikipediasta.